23 oktober 2014

Recept: Gevulde koeken



Recept 3: Gevulde koeken                                                                                     Categorie: Zanddeeg
Aantal: 4 tot 8 stuks

Wat heb je hier voor nodig:
- oven 

- bakplaat
- bakpapier
- plastic folie
- koelkast
- keuken machine
- rolstok
- gladde steker van 9 cm doorsnede
- kwastje
- vork


Wat zijn de ingrediënten: 
- 200 gram bloem
- 110 gram margarine of boter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 25 gram ei
- 1 a 2 theelepel(s) kaneel
- 4 gram bakpoeder
- 125 gram amandelschaafsel
- 125 gram kristal suiker
- 25 gram eiwit
Extra:
- ei strijksel van 1 ei en 2 eidooiers
- 1 zakje halve amandelen

Hoe ga je te werk:
1. Zorg dat je alle materialen binnen handbereik hebt en klaar heb staan.
2. Weeg eerst alle ingrediënten af.
3. Meng de margarine of boter samen met de witte basterdsuiker en ei.
4. Zeef de bloem samen met de kaneel en bakpoeder in de kom en werk dit met de hand erdoor totdat je een soepel deeg krijgt.
5. Maak de deeg tot een rechthoek en wikkel dit in plastic folie en laat het een half uur tot een uur rusten in de koelkast.
6. Maak onder tussen de amandelspijs
7. Vermaal de kristal suiker samen met de amandelschaafsel fijn, en voeg daarna het eiwit toe. Kneed het goed door tot het smeuïg is.
8. Doe de amandelspijs in een bakje en laat het ongeveer een half uur tot een uur opstijven in de koelkast.
9. Rol de rechthoek uit tot een nog grotere rechthoek van ongeveer 4 mm dik, steek hier 8 tot 16 rondjes uit. Bedenk wel dat je voor 1 koek, 2 plakjes nodig hebt. Dus hou het aantal even wat je uitsteekt!
10. Verdeel over 4 tot 8 plakjes de amandelspijs. En bestrijk de randen met ei.
11. Leg de andere plakjes deeg erop en druk zachtjes aan.
12. Druk de randen aan met een vork.
13. Verwarm de oven voor op 170 graden.
13. Leg de koeken op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
14. Bestrijk de koeken met eistrijksel, en druk een halve amandel op de koek
15. Bestrijk de koeken nog een keer met ei strijksel.
16. Bak de koeken 30 minuten goud bruin en gaar! Wel laten afkoelen voordat je gaat eten want ze zijn loei heet!

Tip van de bakker!
- Blijven de koeken plakken aan je werkplek ? Geen punt! Pak een paletmes en ga rustig onder de koeken door zodat ze loskomen en je de koeken met de paletmes op de bakplaat te leggen.
- Werk met genoeg bloem! Omdat je dit deeg best dun moet uitrollen is het belangrijk dat je met genoeg bloem werkt zodat je het plakken eigenlijk voorkomt. Ook omdat het deeg dus sneller warm en plakkerig wordt.

Heb je vragen, een opmerking of een product in je hoofd waar je graag het recept zou willen
zien? Stuur dan gerust een mailtje naar hetzoetespulvankrul@gmail.com en dan probeer ik zo snel mogelijk jou email te beantwoorden! 

Heel veel bakplezier gewenst,

Arjan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten