26 oktober 2014

Recept: Amandelkletskoppen

Recept 5: Amandelkletskoppen                                                                       Categorie:        Zandeeg
Aantal: +/- 25 stuks                                                                                     Sub categorie:   Spuitdeeg

                                                                        


Wat heb je nodig:
- oven
- bakplaat
- bakpapier
- handmixer of keukenmixer
- spuitzak
- glad spuitmondje van 12 mm doorsnede
- deeg krabber
- paletmes

Wat zijn de ingrediënten:                                                                                                                           - 100 gram bloem
- 80 gram boter of margarine
- 200 gram witte basterdsuiker
- 50 gram water
- 3 gram kaneel
- snufje zout
Extra:
- 2 zakjes halve amandelen 

Hoe ga je te werk:
1. Verwarm de oven voor op 230 graden
2. Zorg dat je alle materialen binnen handbereik hebt
3. Zorg dat je alle ingrediënten heb afgewogen.
4. Roer de zachte boter of margarine samen met de witte basterdsuiker, kaneel en zout tot een zalf. Doe dit wel zo kort mogelijk op de laagste stand
5. Voeg het water beetje bij beetje toe en roer het er weer door zo kort mogelijk op een lage stand, ga pas naar de volgende stap als het zalfje homogeen* is.
6. Roer de bloem erdoor zo kort mogelijk op een lage stand, tot een homogene massa.
7. Schep het deeg met een deegkrabber  in een spuitzak met een spuitmondje van 12 mm doorsnede.
8. Spuit bolletjes op de bakplaat van ongeveer 2 cm doorsnede. Let op hou rekening met de afstand tussen de bolletjes want ze gaan ongeveer 2x zo groot worden!
9. Leg 2 halve amandelen op de bolletjes
10. Bak ze ongeveer in 10 – 15 minuten goud bruin tot bruin.
10. Als ze afgebakken zijn, haal ze dan gelijk met een paletmes van de bakplaat af en leg ze ergens om af te koelen.




Homogeen* = een gladde massa zonder klonten of stukjes.


Tip van de bakker!
- De amandelen kunnen ook fijngehakt worden en door het deeg geroerd worden i.p.v. opgelegd. Even lekker maar toch net ff anders!
- Zijn het geen bolletjes geworden maar is het een grote koek geworden ? Geen probleem! Pak een gladde koekjes steker naar grote die jij wil. En steek dan de koekjes gelijk uit wanneer het uit de over komt en gaar is! Zo heb je als nog je kletskoppen en kan niemand het zien dat het mislukt is!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten