18 oktober 2014

Daar gaan we dan beginnen met Zandddeeg!

Hoi!

Leuk dat je weer kijkt op mijn blog! Vandaag gaan we beginnen met bakken en beginnen we met de eerste categorie waar je met de bakkersopleiding mee begint, namelijk Zanddeeg. Ik heb voor jullie makkelijke maar ook super leuke recepten opgezocht om eerst mee te beginnen! om het onder de knie te krijgen! Maar eerst een klein stukje theorie.

De basic theorie van Zanddeeg.
Dit deeg staat bekend om zijn zanderige structuur Zanddeeg staan in de bakkerij onder 3 namen bekend namelijk: Zetdeeg (officiële benaming), harde wener of boterdeeg. Het deeg bestaat namelijk uit 3 hoofdgrondstoffen*: bloem, suiker en margarine of boter. Die meestal in een vaste verhouding worden gemaakt:
- 3 delen bloem
- 2 delen margarine of boter
- 1 deel suiker

Met deze 3 hoofdgrondstoffen kunnen we ook 3 andere soorten degen maken die vallen onder de catagorie zanddeeg namelijk: Roerdeeg, kookdeeg en wrijfdeeg (kruimeldeeg) Hiervan laat ik de komen de weken ook recepten zien die je kan bakken om het deeg type onder de knie te krijgen!

Er kunnen ook eieren of andere smaakstoffen* worden toegevoegd worden aan het deeg dit heeft natuurlijk dan wel invloed op het aantal grammen betreft de bloem, boter en suiker.

Dit deeg laten we meestal rusten in de koelkast tijdens de bereiding. Zodat de boter die in het deeg zit weer kan opstijven. omdat hij warmer wordt tijdens de bereiding van het deeg. Dit maak het deeg meer werkzamer tijdens de verwerking.

*hoofdingrediënten = zonder een van deze ingrediënt(en) kan je het gewenste deeg niet maken. Dus deze stoffen zijn zeer belangrijk!
* smaakstoffen = zijn stoffen die invloed hebben op de smaak van het product

Zo dit was een stukje theorie hoop dat je er wat van geleerd hebt voor vragen en/of opmerkingen kan je gerust een mail sturen naar: hetzoetespulvankrul@gmail.com ik zal dan zo snel mogelijk antwoord geven op je vraag en/ op opmerking! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten