Wrijfdeeg -> Zanddeeg
Hoi leuk dat je weer eens kijkt op me blog! Deze week gaan we bezig met het stukje wrijfdeeg, wat voorkomt uit het hoofdstuk zanddeeg wat we deze maand aan het behandelen zijn. Het grote verschil tussen een wrijfdeeg en een roerdeeg is dat je een wrijfdeeg wel luchtig mag kloppen maar een roerdeeg juist niet. De reden waarom je een wrijfdeeg juist luchtig moet krijgen is omdat je hiermee juist de structuur erg stimuleert. Hierdoor krijg je juist de brosheid die je wil met dit soort producten. Met dit deeg worden de bekende sprits, rozets sprits, utrechtse sprits enz. mee gemaakt!
Dit deeg is erg zwaar en moeilijk om het te spuiten in het begin, hoe vaker je dit doet hoe makkelijker dit gaat. 1 voordeel hierdoor krijg je spieren =D
Hoe maak je een wrijf deeg.
- Roer de zachte margarine of boter luchtig.
- suiker, citroenrasp of andere smaak of kleurstoffen toevoegen, glad en luchtig draaien
- Eieren (of andere vochtige producten) in gedeelten toevoegen en meng ze glad en luchtig!
- Bloem met eventueel kruiden en andere poeder vormen, samen zeven toevoegen en doorroeren. Zodat er een glad en luchtig en spuit baar deeg ontstaat.
Tip van de bakker!
- Laat nooit dan ook nooit een gedeelte van de margarine of boter smelten! Hierdoor word het deeg te zacht en krijg je uiteindelijk niet de brosheid en/of de vorm van het koekje dat je wil hebben.
- Zeef de droge bestanddelen (dus bloem, kruiden, bakpoeder etc.) allemaal samen met elkaar en voeg het dan toe.
Hoi leuk dat je weer eens kijkt op me blog! Deze week gaan we bezig met het stukje wrijfdeeg, wat voorkomt uit het hoofdstuk zanddeeg wat we deze maand aan het behandelen zijn. Het grote verschil tussen een wrijfdeeg en een roerdeeg is dat je een wrijfdeeg wel luchtig mag kloppen maar een roerdeeg juist niet. De reden waarom je een wrijfdeeg juist luchtig moet krijgen is omdat je hiermee juist de structuur erg stimuleert. Hierdoor krijg je juist de brosheid die je wil met dit soort producten. Met dit deeg worden de bekende sprits, rozets sprits, utrechtse sprits enz. mee gemaakt!
Dit deeg is erg zwaar en moeilijk om het te spuiten in het begin, hoe vaker je dit doet hoe makkelijker dit gaat. 1 voordeel hierdoor krijg je spieren =D
Hoe maak je een wrijf deeg.
- Roer de zachte margarine of boter luchtig.
- suiker, citroenrasp of andere smaak of kleurstoffen toevoegen, glad en luchtig draaien
- Eieren (of andere vochtige producten) in gedeelten toevoegen en meng ze glad en luchtig!
- Bloem met eventueel kruiden en andere poeder vormen, samen zeven toevoegen en doorroeren. Zodat er een glad en luchtig en spuit baar deeg ontstaat.
Tip van de bakker!
- Laat nooit dan ook nooit een gedeelte van de margarine of boter smelten! Hierdoor word het deeg te zacht en krijg je uiteindelijk niet de brosheid en/of de vorm van het koekje dat je wil hebben.
- Zeef de droge bestanddelen (dus bloem, kruiden, bakpoeder etc.) allemaal samen met elkaar en voeg het dan toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten